Inred med blommor i fönstret

Att inreda med gröna växter har varit rätt populärt under de senaste åren, detsamma med färgglada blommor. Men det gäller att placera alla blommor/växter på rätt sätt för att det ska fungera med resten av inredningen i rummet. Här kommer därför några tips på vad du bör tänka på.

Blommor och lampor i fönstret

De flesta av oss placerar ofta ut ett par krukväxter på fönsterbrädan. Det är egentligen det enda som behövs ifall du vill få in lite blommor och växter i ditt hem. Men genom att även placera ut en fin lampa i fönstret, antingen en som också står på fönsterbrädan eller en som hänger, kommer det ge lite mer liv till området. Hos www.lampgallerian.se finns ett bra utbud med alla möjliga lampor som du kan använda dig av. Här kan du även hitta lampor som du kan använda i din trädgård utomhus ifall du skulle vilja lysa upp det området lite mer.

Men tillbaka till blommor i fönstret. Vilka blommor passar bäst? Det beror lite på vilken stil du har i rummet, men även på vilket fönsterläge du har.

Fönster mot söder

Detta innebär ofta en hel del sol under sommarmånaderna. Därför är det viktigt att du väljer växter och blommor som behöver mer sol. Det kan vara gröna växter som aloe vera, flasklilja eller svärmorstunga. Vill du däremot ha blommande växter kan du välja pelargoner, hibiskus eller trillingblomma. Skulle du inte ha en trädgård eller balkong och gärna vill plantera ätbara växter kan detta fönster fungera. Varför inte ställa ut tomatplantor, timjan eller basilika?

Fönster mot norr

Dessa fönster innebär många gånger mer skugga. Här trivs de flesta gröna växter, som garderobsblomma, fikus, murgröna och så vidare. Det finns även ett antal blommande växter som kan klara sig bra med mer skugga. Ett tips är att du pratar med en florist. De har kunskapen om vilka växter och blommor som behöver minst solljus för att överleva.

Öst och väst

Fönster som ligger i dessa riktningar kommer få både skugga och sol. Detta gör det möjligt för flera olika växter att trivas bra här. Men under sommaren kan solen bli lite för stark beroende på placering av fönstret. Därför är det viktigt att hålla ett extra öga på dina växter för att se hur de mår. Exempel på några växter som kan klara sig bra i dessa fönster är peperomia, gullranka, silveraralia samt bergpalm. Om du vill ha blommande växter kan du välja juvelblomma, rosenkalla eller brudorkidé.

Oavsett om du endast behöver blommor till ett eller flera fönster är det bäst att du läser på om olika växter/blommor för att hitta de som trivs bäst i just det fönstret. Eller prata med florister.

Rekommenderade artiklar