Bästa blommorna för svensk trädgård

Vi kan nog alla vara överens om att det är något magiskt med blommor. När våren börjar spira och blommor börjar växa till liv så känns det lite som balsam för själen. Det finns många sorters blommor som är perfekta för den svenska trädgården, oavsett om du har en liten eller en stor trädgård.

En hjälpande grön hand

Som nybörjare kan det lätt kännas lite överväldigande att börja odla hemma och även mer erfarna trädgårdsodlare kan behöva en hjälpande grön hand ibland. Det finns alltid mer att lära och upptäcka när det gäller din trädgård. Hos wexthuset.com/ får du all hjälp du behöver för att sätta igång eller komma vidare. Här kan du hitta fullt av tips och tricks, ställa frågor och hitta allt du behöver för din trädgård. Vissa blommor är mer lättodlade än andra, är du till exempel nybörjare så kan det vara passande att börja med vackra blåklintar eller ringblommor. Eller varför inte ståtliga solrosor? Även rosenskära och sommarmalva är perfekta för din trädgård och kan dessutom börja odlas så sent som i maj och juni. Klimatet är viktigt att tänka på då det varierar beroende på var i vårt avlånga land du bor. Vissa blommor trivs bättre i norr och andra i söder. Man brukar säga att Sverige är uppdelat i hela åtta olika odlingszoner. Perenner trivs utmärkt i precis hela Sverige, de övervintrar under jorden.

Rosor och tulpaner

Det finns många som drömmer om en mysig rosenträdgård och de goda nyheterna är att det går alldeles utmärkt att odla rosor även i Sverige. Det finns dock hundratals rosor att välja mellan och det är viktigt att du gör efterforskningar innan för att hitta en sort som passar just din trädgårds förutsättningar. Vissa rosor kräver mycket sol medan andra trivs utmärkt i halvskugga. Tulpaner går fint att odla i Sverige också, även om de flesta lökar som finns att köpa kommer från Holland. Tulpanlökar planteras helst under sensommaren eller den tidiga hösten och går precis lika bra att odla i jord som i kruka. Lila och rosa tulpaner brukar vara de mest populära men tulpaner finns givetvis i många fler färger.

Rekommenderade artiklar