Få ordning i trädgården

När tiden rullar på är det lätt hänt att trädgården inte får riktigt så mycket kärlek som den skulle behöva, och det kan lätt bli stökigt av redskap och annat som inte alltid hamnar på sin plats efter att det använts. Känner du igen dig? Då kan det vara dags att ge blommorna, gräsmattan, veden och verktygen en genomgång, och rusta upp trädgården till sin forna glans igen.

 

Vedsäckar och nya rabatter

Sätt dig ner och gör en planering så att du får en bra överblick över vilka områden du behöver ta tag i. Ta hand om de större och övergripande delarna först, som att organisera verktyg och eventuella friggebodar där du förvarar dem. Har du ved i trädgården kan du underlätta hanteringen med vedsäckar, som hjälper dig att få ordning och reda bland träbitarna. Att sätta vedsäcken på ett stativ får bort veden från marken eller golvet, vilket också är bra ur ventilationssynpunkt. Mindre vedsäckar fungerar också bra som förvaring för annat, så fundera över om du har fler användningsområden för dem.

När du har organiserat verktygen och veden kan det vara dags att gå vidare till rabatterna, buskarna och träden. Vad behöver du göra här – plantera om, klippa, beskära, så nytt? Kanske vill du göra vissa förändringar i din trädgård som att anlägga nya rabatter eller plantera ut bärbuskar? Planera den tid du tror kan behövas och dela upp det över ett antal dagar om det underlättar, men ju bättre planering du har gjort desto effektivare blir du och trädgården står klar inom din tidsram.

Må bra i din trädgård

I början kan det kännas överväldigande att se sin trädgård i ett skick där du inser att du kommer behöva lägga ner mycket tid och energi på att få den i ordning igen. Men när du börjar planera jobbet kommer du också se att det blir hanterbart och ofta inte så farligt som du trodde. Forskning visar hur trädgårdsarbete är hälsosamt på både fysiska och mentala plan, så bjud in arbetet som något positivt i ditt liv. Ner med händerna i jorden; känn, dofta, se, lyssna och smaka på närheten till naturen där ute i din alldeles egna trädgård.

Rekommenderade artiklar