Rätt klädd för att arbeta med blommor

Det finns flera arbeten där man hanterar blommor. Florist, trädgårdsmästare och blomsterhandlare är bara tre av dem. Man kan såklart också hantera blommor hemma men då är det i regel inte alls i samma skala. Men oavsett när och var man arbetar med blommor är det viktigt att man har rätt kläder på sig.

Olika kläder för arbete ute och inne

 

Är man trädgårdsmästare kommer en hel del av arbetet med blommorna att skötas utomhus. Det kan ske under både vinter, vår, sommar och höst. Då är det bra om man har kläder efter väder. Hos ITAB finns bra friluftskläder som är lätta och tåliga att röra sig i. Det är nämligen en hel del arbete som kräver att man kryper runt i rabatter eller liknande och då behöver man ha kläder som klarar av slitaget. Inomhus är slittåliga kläder viktiga, och det kan också vara bra att ha lite varmare kläder på sig. Blommorna vill nämligen inte ha det så hett.

Oömma kläder är viktigt

En hel del blommor kan orsaka fläckar på kläder. Liljor är berömda för det men även andra sorters blommor. Några av fläckarna kommer inte gå bort i tvätten, och det kan vara oerhört frustrerande att ha fått en fin tröja eller byxa förstörd. Om man arbetar med blommor i sitt yrkesverksamma liv är det alltså klokt att ha arbetskläder där det inte är någon katastrof om fläckar eller revor uppstår.

Kläder med förvaring

Att ha fickor på kläderna är inte fel när man arbetar med blommor. Rätt vad det är behöver man en sax, sekatör eller annat. Då är det klokt att ha redskapen med sig i kläderna så man slipper lägga tid på att ständigt gå och hämta det som behövs. I vissa plagg finns det också förvaring där man kan ha kniv eller andra vassare verktyg. Har man förvaring i kläderna är risken också mindre att man tappar bort något redskap. Som trädgårdsmästare kan det lätt ske att man lägger ifrån sig en mindre spade och så glömmer man var man lagt den.

Behövs handskar för arbetet?

Ibland kan man behöva handskar när man arbetar med blommor. Rosor har vassa taggar och vissa blommor kan man ha svårt att tåla. Det finns tunna gummihandskar som fungerar bra mot växtsafter, men de är såklart inte så kraftiga att de skyddar mot taggar. I många fall är det helt enkelt en vanesak att sticka sig lite då och då.

Rekommenderade artiklar