Utbildningar inom trädgård/blommor

Är din stora dröm att få arbeta med att sätta ihop buketter eller att utforma trädgårdar så kan det vara en bra idé att utbilda sig inom området för att med de kunskaper du får på din utvalda utbildning kan börja jobba med det. I den här delen går vi igenom några av de utbildningar som finns inom trädgård och blommor.

Florist

Redan på gymnasiet kan du välja att utbilda dig till florist. Som florist arbetar du oftast i en blomsterbutik och säljer och tar fram växter och blommor. Om du ska utbilda dig till florist redan på gymnasiet väljer du hantverksprogrammet med inriktningen florist. Om du senare i livet vill utbilda dig till florist kan du gå en utbildning på en folkhögskola eller yrkeshögskola.

Trädgårdsarkitekt

För att jobba med att rita och planera trädgårdar är det trädgårdsarkitekt du ska utbilda dig till. För att utbilda dig till trädgårdsarkitekt kan du redan på gymnasiet få de första grunderna genom att gå naturbrukslinjen. Sedan kan du välja att gå en universitetsutbildning som ger dig kunskaper oh behörighet för att senare kunna jobba som trädgårdsarkitekt.

Trädgårdsmästare

Redan på gymnasiet kan du få de grundläggande kunskaperna som krävs för att du senare i livet ska kunna arbeta som trädgårdsmästare. På gymnasiet kan du då välja att läsa naturbruksprogrammet. Sedan kan du välja att gå en utbildning på yrkeshögskolan eller på en högskola. En annan väg till att utbilda dig till trädgårdsmästare är genom att gå en utbildning via en vuxenskola som till exempel komvux eller hermods.

Rekommenderade artiklar